5 червня 2022 року, в неділю 7-му після Пасхи, в День пам’яті Преподобної Євфросинії княгині та ігумені Полоцької, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан, в Кафедральному Соборі Преображення Господнього, у співслужінні духовенства, очолить Божественну Літургію та Молебень біля мощей Преподобної Євфросинії.Також за Божественною Літургією Владика Юліан звершить Таїнство Священства.

 

9:45 год. – Зустріч Архієрея

10:00 год. – Початок Божественної Літургії

 

Адреса Собору: м. Коломия, вул. І. Мазепи, 56,а  тел. 0964542131

 

Короткий життєпис Святої Євфросинії:

Свята Преподобна Євфросинія княжна та ігуменя Полоцька – праправнучка Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого, найосвіченіша жінка свого часу народилася на початку XIIст. у сім’ї Вітебського князя Святослава Всеславича.

У юному віці, відмовившись від усього земного, приймає чернечий постриг з іменем Євфросинія, що означає радість.

Спочатку жила у келії при Софійському Соборі міста Полоцька, де проводила час у молитві, читанні та переписуванні духовних книг.

В 1128 році Свята Євфросинія заснувала на околиці міста Полоцька жіночий монастир та стала його першою ігуменею.

Преподобна вела велику просвітницьку діяльність, засновувала школи, розв’язувала князівські та боярські суперечки, давала духовні поради всім, хто бажав благочестивого життя.

5 червня 1173 року відійшла до Господа під час перебування на Святій Землі.

Спочатку мощі Святої Євфросинії покоїлись у Єрусалимі, потім в Києво-Печерській Лаврі, а з 1910 року – у Спасо-Преображенському монастирі міста Полоцька.

З 2015 року – частичка чудотворних мощей Святої Єфросинії Полоцької знаходиться в Кафедральному Соборі Преображення Господнього міста Коломиї.

Свята Єфросинія є покровительницею жіночої мудрості та жіночого чернецтва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *