19 грудня 2021 року, у неділю двадцять шосту після П’ятидесятниці, коли Церква Христова вшановує пам’ять Святителя Миколая Чудотворця, Архієпископа Мир Лікійський, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан звершив Архієрейську Божественну Літургію Святителя Іоана Золотоустого.

З благословення Владики Юліана першу Літургію відслужив митр. прот. Тарас Мойсюк.

Керуючому Коломийською Єпархією за богослужінням співслужили: благочинний Коломийського міського благочиння митр. прот. Василь Мізюк, митр.  прот. Яків Стефанюк, прот. Василь Кушерський, ієрей Василь Деркач, ієромонах  Осія (Лещишак), протодиякон Антон Трачук та диякон Назар Ягнич.

Після прочитання Євангелії Його Преосвященство звернувся до присутніх зі словами повчальної проповіді, яка стосувалася проблеми людської невдячності.

Архіпастир наголосив, що найбільш вдячними ми повинні бути нашому Творцеві, Який дарував життя, прекрасний світ, розум для пізнання речей видимих та серце – для пізнання речей невидимих: “Бог настільки самодостатній, що ми не в змозі віддячити йому хоч якось. Єдиною найбільшою вдячністю Богу є  відповідь на Його любов нашою любов’ю. Любити Бога – це виконувати Його заповіді та любити ближніх”.

Наводячи приклад зціленого від недуги прокаженого самарянина, який один з десятьох прокажених повернувся до Господа, щоб подякувати Йому, Правлячий Архієрей закликав усіх наслідувати Його добрий приклад вдячного серця і самими бути вдячними Богові за Його ласки до нас.

Також Архіпастир нагадав життя та чудеса великого Святителя Миколая Чудотворця: “Про Cвятого Миколая Чудотворця знає увесь світ, навіть не релігійний. Його по особливому люблять, шанують та повсякчас звертаються у своїх молитвах. Що так приваблює людей до цієї святої особи? Відповіддю на це питання є його особлива любов, доброта та милосердя. В цих чеснотах  він ніби став видимим образом невидимого Бога, який іменується любов’ю і Якому належать якості найвищої доброти та милосердя”.

Після цього Преосвященний Владика привітав усіх, хто носить ім’я цього великого Cвятого та побажав завжди перебувати в його молитовній опіці, намагаючись наслідувати всіма силами душі.

Також Єпископ Юліан привітав дяка-псаломника Кафедрального Собору – Мудька Василя Степановича із Днем Народження, яке він відзначав напередодні, подякувавши йому за жертовну працю та добрий приклад благочестивого християнського життя.

На завершення Правлячий Архієрей подав усім своє архіпастирське благословення.

Ввечері цього дня, у Кафедральному Соборі Преображення Господнього міста Коломиї, Преосвященний Владика, у співслужінні духовенства, звершив Вечірню із читанням Акафіста Святителю Миколаю Чудотворцю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *