19 серпня 2021 року, в день величного свята – Преображення Господа Бога й Спаса нашого Ісуса Христа, головна Святиня Коломийської Єпархії – Кафедральний Собор Преображення Господнього святкує своє престольне свято.

З нагоди храмового торжества Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан – настоятель Кафедрального Собору, очолив святкову Архієрейську Божественну Літургію.

На церковному подвір’ї Правлячого Архієрея поетично привітали вихованці Катехитичної Школи “Діти Божі”, яка діє при Кафедральному Соборі.

У притворі Його Преосвященство зустрів секретар Єпархіального Управління митр. прот. Юрій Бровчук разом із численним духовенством та запросив звершити урочисте богослужіння.

За святковою Божественною Літургією Керуючому Коломийською Єпархією співслужили: секретар Єпархіального Управління митр. прот. Юрій Бровчук; благочинний Коломийського міського благочиння митр. прот. Василь Мізюк; митр. прот. Яків Стефанюк; митр. прот. Володимир Озарчук; митр. прот. Микола Мазурак; митр.  прот. Тарас Мойсюк; економ Коломийської Єпархії митр. прот. Роман Лазарук; керівник прес-служби Коломийської Єпархії прот. Віталій Козак; прот. Мирослав Пушкарук; працівник Єпархіального Управління прот. Василь Бойчук; прот. Василь Кушерський; ієрей Василь Деркач, ієрей Дмитро Лісецький; завідувач канцелярією Єпархіального Управління ієрей Іван Венгрин, протодиякон Антон Трачук, протодиякон Михайло Голіней та диякон Сергій Хоміцький.

Під час святкового богослужіння також молились: Народний депутат України Іванчук Андрій Володимирович, Голова Івано-Франківської обласної ради Сич Олександр Максимович, перший заступника голови Івано-Франківської обласної ради Гладій Василь Іванович, Коломийський міський Голова Станіславський Богдан Миколайович, Надвірнянський міський Голова Андрійович Зіновій Мирославович, член Єпархіальної ради Коломийської Єпархії Нагірняк Дмитро Дмитрович.

Божественну Літургію молитовно супроводжував Архієрейський Хор Кафедрального Собору під керівництвом Володимира Дмитровича Крив’юка.

Традиційно цього дня до головної Святині Єпархії прибула велика кількість вірних, щоб молитовно відзначити престольне свято та освятити плоди.

Після відпусту Преосвященний Владика Юліан звернувся до присутніх зі словами зворушливої проповіді, в якій зазначив, що свято Преображення належить до числа найбільш величніших свят церковного року – дванадесятих свят.

“Згадуючи про подію Преображення, можна сказати, що Христос в часі земного життя багато раз преображався. Можна говорити про преображення Сина Божого  через Боговтілення, через Таїнство Євхаристії, а також – через смерть на Хресті й Воскресіння. Розповідаючи про подію Преображення, святі отці і вчителі Церкви Христової сходились на думці, що в цій події багато символічного: Мойсей та Ілля – це старозавітні пророки, які удостоїлися побачити Бога, спілкувалися з Ним і отримати від Нього Закон. У Христі відкрився ж Новий Закон – Закон любові” – зазначив Його Преосвященство.

Продовжуючи свою проповідь Владика  Юліан наголосив, що ймовірно кожен із нас побажав би бути на Фаворській горі, щоб пережити те, що пережили апостоли. Але сьогодні ми можемо стати учасниками події Господнього Преображення, перебуваючи в храмі, де відчувається Його особлива присутність. Бог завжди там де є добро, любов і єдність між людьми.

Також важливим у слові Архіпастиря було те, що церковні  піснеспіви  цього свята розкривають для нас істину, що Господь відкрив себе не повністю, а лише в міру сприйняття апостолів. Ця міра є і в нас самих. Лише любов розширює міру сприняття Божественних речей в нас самих.

На завершення свого слова Правлячий Архієрей привітав парафіян та гостей Кафедрального Собору із престольним святом та Днем міста.

Далі, з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, Архіпастир нагородив: Орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого I cтупеня члена Єпархіальної ради Коломийської Єпархії та відомого благодійника – Нагірняка Дмитра Дмитровича;  Орденом Архістратига Михаїла – Голову Івано-Франківської обласної ради Сича Олександра Максимовича та першого заступника голови Івано-Франківської обласної ради Гладія Василя Івановича; Медаллю Архістратига Михаїла – Сич Галину Вікторівну та Гладій Ольгу Василівну; Медаллю “За жертовність і любов до України” – Срібняк Орисю Флорівну, Кулик Марію Петрівну, Івасютина Василя Івановича, Крив’юка Володимира Дмитровича, Сілкіну Ольгу Вікторівну, Мудька Василя Степановича та Городчука Ігоря Євгеновича.

Благословенною Митрополичою Першосвятительською Грамотою Керуючий Коломийською Єпархією нагородив Архієрейський Хор Кафедрального Собору, Мойсюка Богдана Івановича та Остафійчука Віталія Вікторовича.

Також клір, працівники та активні парафіяни Кафедрального Собору із рук Правлячого Архієрея отримали пам’ятні подарунки

Після цього, від імені духовенства та вірних Єпархії Владику Юліана зі Святом Преображення Господнього і престольним торжеством привітав благочинний Коломийського міського благочиння митр. прот. Василь Мізюк та вручив святу просфору.

Після уставного Многоліття, на подвір’ї головної Святині Коломийської Єпархії, Архіпастир, у співслужінні духовенства, звершив Чин Малого освячення води та освятив принесені плоди.

Завершилось урочисте святкування Хресним ходом довкола Храму.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *