18 липня 2021 року, в неділю 4-ту після П’ятидесятниці, Предстоятель Православної Церкви України, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, у співслужінні архіпастирів та духовенства, звершив освячення розписів та Божественну Літургію у Кафедральному Соборі Преображення Господнього міста Коломиї.

На Соборному подвір’ї,  Блаженнійшого Митрополита Епіфанія, під звуки трембіт, зустріла величезна кількість парафіян та гостей, які прибули, щоб помолитись за спільною Літургією зі своїм Предстоятелем. Його Блаженству на вишитому рушнику піднесли коровай, а юні парафіяни Собору звернулися із віршованими привітаннями, після чого, встеляючи дорогу пелюстками квітів, провели до  дверей Святині.

У притворі Блаженнійшого Владику зустрів секретар Єпархіального Управління митр. прот. Юрій Бровчук та запросив очолити торжественне богослужіння.

Перед початком Літургії Митрополит Київський та всієї України Епіфаній здійснив Чин освячення розписів Кафедрального Собору.

За урочистою Літургією Предстоятелю Української Помісної Православної Церкви співслужили: Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, Архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій, Архієпископ Дрогобицький і Самбірський Яків, Архієпископ Вишгородський Агапіт, Єпископ Коломийський і Косівський Юліан, а також запрошене духовенство: секретар Єпархіального Управління митр. прот. Юрій Бровчук, благочинний Городенківського благочиння митр. прот. Богдан Мороз, благочинний Коломийського благочиння митр. прот. Михайло Сметанюк, благочинний Коломийського міського благочиння митр. прот. Василь Мізюк, благочинний Делятинського благочиння митр. прот. Іван Лавришин, благочинний Косівського благочиння митр. прот. Іван Близнюк, благочинний Надвірнянського благочиння митр. прот. Олег Траско, благочинний Печеніжинського благочиння митр. прот. Юрій Ужитчак, митр. прот. Тарас Мойсюк, економ Коломийської Єпархії митр. прот. Роман Лазарук,  прот. Йосип Усик (Дрогобицько-Самбірська Єпархія), керівник прес-служби Коломийської Єпархії прот. Віталій Козак, працівник Єпархіального Управління прот. Василь Бойчук, завідувач Канцелярією Єпархіального Управління ієрей Іван Венгрин, протодиякон Василь Дідора (Київська Єпархія), протодиякон Антон Трачук, протодиякон Михайло Голіней та диякон Назар Ягнич.

Після Євангельського читання Блаженнійший Владика виголосив проповідь, в якій звернув увагу на декілька повчальник уроків, які можна почерпнути з цієї Євангельської розповіді: «Сотник усвідомлює, що звертається не за звичайним лікуванням в очікуванні чуда, а виявляє свою віру в те, що особа, до якої він звертає своє прохання, може допомогти. Господь не відкидає такого прохання, а, навпаки, погоджується прийти додому сотника, обіцяючи зцілення. З цього ми маємо навчитися тієї істини, що Бог приймає молитви від нас не лише тоді, коли ми просимо про наші власні потреби, але й про потреби наших ближніх і всіх, хто потребує його милосердя».

Також Предстоятель зауважив, що милість Божа не обмежується лише тими, хто належить до істинної релігії, Господь виявляє милість і для іновірців та язичників, коли вони щиро і з надією звертаються до Нього.

Після відпусту Його Блаженство привітав Преосвященного Владику Юліана, духовенство та вірних Коломийської Єпархії із завершенням внутрішніш  та частково зовнішніх оздоблювальних робіт, які тривали понад сім років та освяченням розписів, зазначивши: “Cьогодні, в цьому прекрасному Храмі ми підносимо свої молитви за Україну, за наше воїнство, за український народ та за те, щоб в нашій країні запанував справедливий мир. Бо, справді, ми живемо з вами в історичний і відповідальний час, коли можемо будувати й відкривати храми, а не, навпаки, коли існував час, декілька десятиліть тому, коли храми закривалися, руйнувалися, а священнослужителі відправлялися далеко в заслання. І надалі ми повинні спільно з вами трудитися в розбудові нашої визнаної Помісної Автокефальної Православної Церкви, повинні бути справжніми християнами,  навколо яких згуртуються і всі інші, які поки що перебувають в духовній омані. Але я переконаний, що з Божою допомогою всі православні українці об’єднаються навколо Київського Престолу і ми спільними устами будемо й надалі прославляти нашого Творця і дякувати за всі його милості, явлені до цього часу нашому українському народу».

Далі Блаженніший Митрополит подякував Керуючому Коломийською Єпархією, Преосвященному Владиці Юліану за ті труди, які він несе, розбудовуючи Помісну Українську Церкву в цьому прекрасному регіоні, побажавши йому сил і наснаги в несенні нелегкого архіпастирського хреста.

Після цього Предстоятель Помісної Української Церкви нагородив благодійників Кафедрального Собору найвищою церковною нагородою – Орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого I cтупеня: Народного депутата України Іванчука Андрія Володимировича та Голову Коломийської територіальної громади Станіславського Богдана Миколайовича.

Також Митрополит Епіфаній привітав Архієпископа Чернівецького і Кіцманського Онуфрія із Ювілеєм, який він святкував напередодні та нагородив його Орденом Архістратига Михаїла.

У свою чергу Преосвященний Владика Юліан подякував Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію за візит, освячення розписів головної Святині Єпархії та мудрі слова повчання, зазначивши, що сьогодні всі сповнилася особливою благодаттю і ласкою, співслужачи разом із Предстоятелем Української Православної Церкви на цій торжественній Літургії, тим самим показуючи свою єдність та любов до Бога.

Після цього очільник Коломийської Єпархії, на знак великої поваги і пошани, вручив Митрополиту Епіфанію святу просфору та букет білих троянд.

Також Архіпастир подякував преосвященним архієреям, духовенству й вірним за участь у торжественному богослужінні.

Разом з численними вірянами за святковим богослужінням молились: Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Онищук Світлана Василівна; Народний депутат України Іванчук Андрій Володимирович; Голова Коломийської районної державної адміністрації Глушков Любомир Олексійович; Голова Коломийської територіальної громади Станіславський Богдан Миколайович; голова Городенківської територіальної громади Кобилянський Богдан Миколайович; Голова Верховинської районної державної адміністрації Бровчук Василь Петрович; депутати Івано-Франківської обласної ради, районних та місцевих територіальних громад, керівники структурних підрозділів Івано-Франківської ОДА, районних державних адміністрацій та територіальних громад.

Завершилось урочисте богослужіння уставним Многоліттям, після якого, на подвір’ї Кафедрального Собору, Його Блаженство відповів на питання представників ЗМІ та подав своє Першосвятительське благословення вірним.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *