19 січня 2021 року, в день величного дванадесятого свята – Хрещення Господнього, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан, у Кафедральному Соборі Преображення Господнього місті Коломиї, звершив Божественну Літургію Святителя Іоана Золотоустого та Чин Великого освячення води.

Керуючому Коломийською Єпархією за богослужінням співслужили: митр. прот. Володимир Озарчук, митр. прот. Яків Стефанюк, прот. Андрій Лінкевич, прот. Василь Кушерський, ієрей Мирослав Пушкарук, ієрей Василь Деркач, ієрей Дмитро Лісецький, диякон Антон Трачук, диякон Михайло Голіней, диякон Сергій Хоміцький та диякон Назар Ягнич.

Після Євангельського благовістя Архіпастир виголосив повчальну проповідь, в якій, розтлумачив Євангельську історію про Хрещення Господнє та пояснив, чому це величне дванадесяте свято іменується Богоявленням та Просвіченням.

“Обставини події Хрещення Господнього утверджують догмат Троїчності Божества: Бог Отець свідчить через Слово, Бог Син охрещується і Дух Святий у вигляді голуба сходить на Бога Сина. У древності у цей день багато оголошених приймали Таїнство Хрещення і їх називали просвіченими, звідси і ще одна назва свята”, – зазначив Преосвященний Владика.

Після цього Правлячий Архієрей пояснив, чому освячена вода отримує нові властивості і яка користь від її споживанні. Даючи моральні настанови вірним, Його Преосвященство закликав їх, у першу чергу, турбуватися про чистоту власних душ, які очищуються не через купання в крижаній воді, а завдяки покаянню та переміні свого мислення і життя.

Опісля заамвонної молитви, під спів тропарів: «Глас Господній над водами лунає…», Архіпастир разом із духовенством та вірними вийшли на подвір’я Кафедрального Собору, де був відслужений Чин Великого освячення води.

На завершення Єпископ Юліан окропив усіх освяченою водою та привітав із величним святом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *