8 серпня 2020 року, напередодні дня вшанування пам’яті Святого Великомученика і Цілителя Пантелеймона, у Кафедральному Соборі Преображення Господнього міста Коломиї, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан, очолив святкову Всеношну з Літією.

9 серпня, в неділю 9-ту після П’ятидесятниці, Його Преосвященство, у співслужінні духовенства, звершив Архієрейську Божественну Літургію та Молебень біля ікони з частичкою чудотворних мощей Великомученика Пантелеймона.

Першу Літургію, з благословення Владики Юліана, відслужив митр. прот. Василь Мізюк.

Керуючому Коломийською Єпархією за урочистим богослужінням співслужили: митр. прот. Володимир Озарчук, митр. прот. Микола Мазурак, прот. Тарас Мойсюк, прот. Андрій Лінкевич, прот. Василь Кушерський, ієрей Анатолій Момот, ієрей Василь Деркач, ієрей Юрій Шкіндюк, ієрей Андріан Атаманюк, ієрей Василь Миронюк, диякон Антон Трачук та диякон Сергій Хоміцькій.

Традиційно кожного року в цей день до Кафедрального Собору Преображення Господнього приходить багато людей, щоб взяти участь у Святковій Архієрейській Літургії, приступити до Таїнств Сповіді та Причастя, а особливо прославити мученицький подвиг Великого Цілителя, піднести свої молитви за власне зцілення, зцілення рідних чи близьких.

Після прочитання Євангелії Правлячий Архієрей звернувся до присутніх зі словами повчальної проповіді, в якій спочатку зосередив свою увагу на недільному Євангельському зачалі. Владика Юліан зауважив, що Господь не заспокоїв бурю поки Апостол Петро не потрапив у човен, даючи таким чином зрозуміти, що бурхливе життєве море випробувань і терпінь не причина страху і відчаю коли є міцна віра. На шляху спасіння потрібно долати маловірство та завжди сподіватися на силу Божу, яка вириває із безодні зла. Відчуття любові Божої допомагає долати страх.

«Саме любов Божа стала силою, яка допомагала Cвятому Великомученику Пантелеймону вистояти під час тортур і своєю смертю прославити Господа», – зазначив Архіпастир.

Також Преосвященний Владика звернув увагу на те, що на шляху до Бога великою перешкодою стає страх, який породжує недовіру до Творця, яка згодом переростає у відчай і паралізує діяльні сили душі. Страх робить людиною мертвою задовго до смерті.

Перед початком Молебню до Великомученика та Цілителя Пантелеймона Владика нагадав про те, як у 2013 році велика Святиня – ікона Святого Великомученика із частичкою його святих мощей потрапила до Кафедрального Собору Преображення Господнього міста Коломиї. Згодом ікона побувала в багатьох Храмах Коломийської Єпархії і велика кількість вірян мала змогу прикластися і помолитися біля неї. Як тоді, так і тепер біля ікони відбувається багато чудес – люди звільняються від своїх бід та недуг.

Також Архіпастир пояснив, що самий термін Мученик, у перекладі з грецької і латині буквально означає – свідок. Всі люди, без виключення, в тій чи іншій мірі терплять муки, але їхні муки не стосуються мученицького подвигу за Христа. Христові мученики є свідками Христа. Вони своєю кров’ю засвідчили реальність Христа в їхньому житті, Його любов та істину вічного життя.

Далі Преосвященний Владика, у співслужінні духовенства, очолив Молебень до Святого Великомученика і Цілителя Пантелеймона біля ікони з частичкою його чудотворних мощей.

На урочистому богослужінні також молився депутат Іван-Франківської обласної ради, відомий благодійник – Станіславський Богдан Миколайович. Владика Юліан привітав Богдана Станіславського із Днем Будівельника, який традиційно святкується у другу неділю серпня та подякував за спільно втілені проекти.

У свою чергу Богдан Миколайович пообіцяв і надалі з Божою допомогою працювати на благо Церкви Христової, нашої Держави, рідного краю та людей.

В цей день, до Кафедрального Собору, приходило ще багато людей, які в своїх молитвах зверталися до Святого та прикладалися до його святих мощей.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *