13 січня 2020 року, напередодні великого свята – Обрізання Господнього, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан, у Кафедральному Соборі Преображення Господнього міста Коломиї, очолив Всеношну з Літією.

14 січня, в день Найменування Господнього, коли Православна Церква вшановує пам’ять Святителя Василія Великого, Архієпископа Кесарії Каппадокійської та Святителя Петра (Могили), Митрополита Київського і Галицького, Керуючий Коломийською Єпархією звершив Божественну Літургію Святителя Василія Великого.

Архіпастирю за богослужінням співслужили: прот. Тарас Мойсюк, прот. Василь Кушерський, ієрей Мирослав Пушкарук, ієрей Анатолій Момот, ієрей Василь Деркач, диякон Антон Трачук, диякон Михаїл Голіней та диякон Назар Ягнич.

Після відпусту Архіпастир виголосив повчальну проповідь, у якій розповів про духовну велич і безліч досконалих талантів Святителя Василія Великого: відданість Христу, непохитність у Православній вірі й силу духу.

Вони особливо яскраво проявилися у розмові Василія Великого з начальником області – губернатором Модестом, яку описав товариш Святителя – Григорій Богослов.

Владика переказав розповідь Святителя Григорія: «Закликавши Василія Модест офіційно вимагав від нього, щоб той прийняв аріанство. Владика відмовився. Тоді володар розхвилювався, ще більш розгнівався, встав з свого місця і почав говорити суворіше ніж раніше. «Чи не боїшся ти влади, позбавлення майна, вигнання, тортур, смерті?». «Ні, – відповів Святитель, якщо можеш, то погрожуй чимось іншим, але це нас не тривожить зовсім.
Той не втрачає майна, який нічого не має. Старий і зношений одяг – це все моє багатство. Вигнання для мене не існує тому, що я не прив’язаний до місця. І те місце, де живу тепер – воно не моє. І всяке куди б мене не кинули буде моє. Краще сказати всюди місце Боже. А тортури, що можуть мені зробити? Я такий немічний, що болісним для мене буде лише перший удар. Смерть для мене – благо. Вона швидше приведе мене до Бога, до Якого я давно поспішаю. Володар здивований цими словами сказав, що так і з такою свободою з ним ще ніхто не розмовляв. «Можливо, – відповідав Василій, – ти ніколи раніше не зустрічався з єпископом».

Також Владика Юліан зазначив, що перебування такої Великої Святині – частички мощей Святителя у Кафедральному Соборі – це дивне Благодіяння Боже до всіх вірних нашого краю.

Його Преосященство закликав вірних приходити та молитись до Святителя, вивчати його твори й виховувати власних дітей у святості, адже родина Василія Великого була унікальною: вона подарувала Церкві Христовій багато святих.

Далі Архіпастир привітав усіх присутніх із Новим Роком за Юліанським календарем та особливо іменинників, зокрема прот. Василя Кушерського, ієрея Василя Деркача, дяка-псаломника Кафедрального Собору Василя Степановича Мудька та паламаря Собору Василя Івановича Івасютина.

Передав вітання благочинному Коломийського міського благочиння митр. прот. Василю Мізюку.

На завершення Правлячий Архієрей, у співслужінні духовенства, очолив Молебень до Святителя Василія Великого перед іконою із частичкою його святих мощей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *